For up to £250 Bonus for sports, use our exclusive bet365 Bonus www.abonuscode.co.uk Claim your bonus and start betting at bet365 now.

► Τι είναι το Α.Κ.Ρ.Ο.;

Το ΑΚΡΟ είναι ένα αυτόνομο τμήμα του ΚΕΦΙΜ που έχει δύο κύριους σκοπούς.

Ο πρώτος είναι η διάδοση του έργου της Ραντ και του Αντικειμενισμού στην Έλλαδα.

Ο δεύτερος είναι η συστράτευση της Αριστοτέλειας και Αντικειμενιστικής φιλοσοφίας (παρά τις διαφορές τους που θα διερευνηθούν και θα εξεταστούν) ως ένα κίνημα της Λογικής και η στάση του απέναντι στις τάσεις τις εποχής και φυσικά απέναντι στον μυστικισμό και τα παραγωγά του.

► Πιο πρακτικά; Τι θα κάνει το ΑΚΡΟ;

Το ΑΚΡΟ έχει εξασφαλίσει ένα μικρό κονδύλι για τη μετάφραση και έκδοση δύο φιλοσοφικών βιβλίων της Αυν Ραντ στα ελληνικά. Επιπλέον σκοπεύει να θεσπίσει ένα διαγωνισμό δοκιμίου για μαθητές με θέμα τον Ύμνο και ένα συνέδριο το φθινόπωρο του 2017 με τίτλο (υπο επιβεβαίωση) : «ο Αριστοτέλης και το μοντέρνο κίνημα της Λογικής », που θα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και νέους/νέες.

Στο απώτερο μέλλον το ΑΚΡΟ θα ασχοληθεί με τις μεταφράσεις άλλων έργων της Αυν Ραντ κυρίως φιλοσοφικών ενώ θέλουμε ο διαγωνισμός δοκιμίου για μαθητές να γίνεται κάθε χρόνο.

Επίσης ο σκοπός (αν το επιτρέψουν τα οικονομικά μέσα) θα είναι το συνέδριο να γίνεται κάθε δύο χρόνια όπου εκπρόσωποι του ‘κινήματος της Λογικής’ θα εξετάζουν τα φαινόμενα και τις τάσεις της εποχής.

► Πως μπορώ να βοηθήσω;

Θα ακουστεί αναμενόμενο και κοινοτυπία αλλά τα χρήματα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια σε βάθος χρόνου. Το κονδύλι από το Objectivist Venture Fund έχει διάρκεια τρία χρόνια αλλά μετά θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Αν 100 άτομα δίνουν 100 ευρώ το χρόνο θα έχουμε το απαραίτητο κονδύλι ώστε να γίνουν οι μελλοντικές δραστηριότητες που θέλουμε. Χωρίς αυτά τα χρήματα αν δεν βρεθούν αλλοι χορηγοί, οι δραστηριότητες δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμες.

Πέρα από τα χρήματα, μπορείτε να ενημερώσετε όσους φίλους και φίλες μαθητές γνωρίζετε για τον διαγωνισμό δοκιμίου. Και τέλος μπορείτε να ενημερώσετε φίλους /ες και γνωστούς/ες για το συνέδριο και φυσικά να συμμετέχετε.

Το Α.Κ.Ρ.Ο. έχει τρεις κύκλους χορηγιών τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδώ

Τα λεφτά μπορούν να κατατεθούν στον λογαριασμό του ΚΕΦΙΜ με την αιτιολογία ΑΚΡΟ.

Τέλος μην ξεχάσετε να αγοράσετε τις δύο εκδόσεις του ΚΕΦΙΜ που έχουν σχέση με την Ραντ: Τον «Υμνο» και την «Επανάσταση της Ελευθερης Αγοράς».

► Ποιός έιναι ο πυρήνας του ΑΚΡΟ; Ποιοί ασχολούνται αυτή τη στιγμή;

Η ομάδα που ασχολείται με το ΑΚΡΟ αυτή τη στιγμή είναι ο Γιώργος Γρηγορόπουλος, ο Νίκος Σωτηρακόπουλος Λέκτορας Κοινωνιολογίας στο πανεπιστίμιο του Loughborough, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Δημήτρης Βότσης, ο Θωμάς Γαζής, η Έλενα Κορρέ, ενώ πολύτιμη βοήθεια έχουν προσφέρει ο Νίκος Ρώμπαπας Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, ο Αλέξανδρος Σκούρας, ο Στάθης Θεοδώρου, Ιατρός, και η Αρετή Γεωργιλή, Εκδότης/Βιβλιοπώλης.

► Αυτός ο μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου, πως ακριβώς γίνεται; Και είπατε κάτι για βραβεία;

Κάθε μαθητής μέχρι 18 ετών, που θέλει να συμμετάσχει μπορεί να στείλει email ή μύνημα στο facebook (θα ανακοινωθουν σύντομα). Θα λάβει τον Υμνο σε ηλεκτρονική μορφή με email. Μόλις καταθέσει το δοκίμιο και είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς θα πάρει το αντίτυπο του βιβλίου. Το καλύτερο δοκίμιο θα κερδίσει 300 ευρώ ενώ πέντε δεύτερα βραβεία θα κερδίσουν 100 ευρώ.

Το δοκίμιο θα πρέπει να είναι 1200 με 1500 λέξεις. Θα δώσουμε τέσσερις με πέντε μήνες για την συγγραφή τους.

Τα δοκίμια που θα βραβευτούν θα μεταφραστούν στα αγγλικά.

► Ποια βιβλία θα μεταφράσετε;

Έχουμε ήδη μεταφράσει την Αρετή του Εγωισμού (Virtue of Selfishness) και θα ξεκινήσουμε σύντομα το ‘Καπιταλισμός το Αγνωστο Ιδανικό’ (Capitalism, the Unknown Ideal). Μετά αν υπάρχουν τα οικονομικά μέσα μας ενδιαφέρει να κοιτάξουμε το ‘Philosophy, who needs it’, ‘Return of the primitive’, και το δοκίμιο ‘For the new intellectual’

► Δεν είναι η Ραντ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα;

Η Άυν Ραντ έχει πολλούς θαυμαστές και πολλούς πολέμιους. Γιατί η φιλοσοφία της είναι τόσο πολωτική και τι λένε οι κριτικοί της;

Πράγματι η ‘Αυν Ραντ εξέφραζε την φιλοσοφία της με έμφαση, αποφασιστικότητα, καθαρότητα και με πολύ λίγες αμφιβολίες. Εμφανίζεται ως δογματική ακόμα και αλλαζονική αλλά στην πραγματικότητα, είναι στη φύση των φιλόσοφων να αναζητούν ‘το νόημα της ζωής’ και όταν θεωρούν πως το βρίσκουν να πιστεύουν πως αυτή είναι η αλήθεια/θεμέλιο για τους ανθρώπους

Ωστόσο πολλές φορές οι φιλόσοφοι παρεξηγούνται και ίσως η Άυν Ραντ να είναι από τις πιο παρεξηγημένες φιλοσόφους.

Εδώ μερικές κατηγορίες ενάντια στην Ραντ και την φιλοσοφία της:

► Το να είσαι εγωιστής ή ιδιοτελής σημαίνει πως θα πρέπει να είσαι αδίστακτος κάνεις τα πάντα, ακόμα και εγκλήματα για να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου.

Η Ραντ απορρίπτει την εκκίνηση της φυσικής βίας ενάντια σε έναν άλλο άνθρωπο. Δεν αποδέχεται την φυσική βία στις ανθρώπινες σχέσεις εκτός μόνο στην περίπτωση της ανταπόδωσης της βίας.

Αρα για την Ραντ αυτός που θα κλέψει για να γίνει πλούσιος είναι ένας ‘κτηνώδης αγροίκος’, ένα παράσιτο. Δεν έχει κερδίσει αυτά που απέκτησε, τα έκλεψε από κάποιον άλλο.

Ακόμη, η Ραντ δεν υποστηρίζει πως ό,τι πιστεύεις πως είναι καλό για σένα, πράγματι είναι καλό για σένα. Η Ραντ πιστεύει πως οι αρχές και οι στόχοι πρέπει να έχουν τεθεί ορθολογικά και με βάση την υπέρτατη αξία που είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και πρέπει να λαμβάνουν υπ’οψη το απώτερο μέλλον και την διάρκεια μιας ζωής. Έτσι μια συνήθεια που λογικά οδηγεί στην καταστροφή (πχ τζόγος, ουσίες) δεν σημαίνει πως γίνεται αποδεκτή ή είναι σωστή επειδή ‘έτσι θέλει’.

Σε αυτό το σημείο η Ραντ διαφωνεί με τον Νίτσε και άλλους φιλοσόφους που θεωρούν ηθικό απλώς ό,τι και αν ορίζει ο άνθρωπος.

► Η Ραντ απορρίπτει τα συναισθήματα και η αποψή της για τη ζωή είναι στεγνή με την εμμονή στη λογική

Η Ραντ δέχεται όλα τα συναισθήματα, την απόλαυση, την ηδονή, την υπερηφάνεια, την ευχαρίστηση, την αγάπη και τον έρωτα, αλλά όλα αυτά πρέπει να βρίσκονται κάτω από την λογική. Καμια ενέργεια δε θα πρέπει να λαμβάνεται με κύριο οδηγό το συναίσθημα ή την παρόρμηση ή αγνοώντας την λογική.

► Η Ραντ καταδικάζει κάθε βοήθεια στον πλησίον που μπορεί να έχει ανάγκη γιατί απορρίπτει τον αλτρουισμό.

Η Ραντ καταδικάζει την θυσία στον πλησίον ως ηθική επιταγή. Για να κατανοήσει κάποιος την στάση της Ραντ απέναντι στην ‘βοήθεια στον συνάνθρωπο’, θα πρέπει να αντιληφθεί πως για την Ραντ ο κάθε άνθρωπος πρέπει να θέτει ορθολογικά τις αρχές και τις αξίες του. Συνήθως στην κορυφή είναι η ζωή του. Πιθανότατα πιο πάνω από τη ζωή του να είναι τα παιδιά του και ο/η συζυγος του, ο έρωτας της ζωής του. Είναι ορθολογικό να κάνει πράγματα γι’αυτούς γιατί αυτά που κάνει γι’αυτούς προσθέτουν στην δική του αξία.

Για την Ραντ δεν θα πρέπει ποτέ να ανταλλάσεις η να παραδίδεις μια δική σου αξία με μια κατώτερη αξία ή με καθόλου αξία. Έτσι ενώ ένας άνθρωπος μπορεί να διακινδυνεύσει να πνιγεί αν πνίγεται η γυναίκα του σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, γιατί χωρίς την γυναίκα αυτή η ζωή του δε θα έχει νόημα, το να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να σώσει κάποιον που δεν γνωρίζει και δεν έχει καμια σχέση μαζί σου και διατρέχεις τον κίνδυνο να πνιγείς και εσύ, είναι απαράδεκτο.

Αν είσαι σίγουρος πως έχεις πολύ καλές πιθανότητες να σωθείς και να σώσεις τον άνθρωπο αυτό σε μια ήρεμη θαλασσα, τότε καλό είναι και πρέπει να το κάνεις ως ένδειξη της ακεραιότητας σου ώς άνθρωπος να θες να σώσεις έναν συνάνθρωπο χωρίς να βλάψεις τον εαυτό σου.

Το να δώσεις σε έναν ζητιάνο ένα ευρώ ενώ έχεις 1000 ευρώ σε έναν που το έχει ανάγκη ενώ ίσως σου δώσει ευχαρίστηση μεγαλύτερη από το ένα ευρώ μπορεί να έιναι θεμιτό. Το να δώσεις σε ένα ζητιάνο τα χρήματα που έχεις φυλάξει για τα παιδιά σου είναι αθέμιτο και καταστροφικό.

Εδώ διαφαίνεται πως οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της φιλοσοφίας της Ραντ από την πλευρά του αλτρουισμού δεν είναι τόσο οι αριστεροί και οι δεξιοί κολλεκτιβιστές αλλά κυρίως οι εκπρόσωποι των θρησκειών. Η Ραντ απορρίπτοντας το υπερφυσικό, τίθεται αντίθετη στο φαινόμενο της θρησκείας και ιδιαίτερα της ΙουδαιοΧριστιανικής θρησκείας που θεωρεί την θυσία ως την ύψιστη πράξη ενός ανθρώπου που θα τον βάλει στον Παράδεισο.

► Η Ραντ έχει εκφραστεί αρνητικά και άκομψα κατα καιρούς για διάφορες ομάδες όπως οι γυναίκες, οι Ινδιάνοι της Αμερικής ή ακόμα και παιδιά με ειδικές ανάγκες

Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία πως η Ραντ είχε συντηρητικά αντανακλαστικά και στις προσωπικές της απόψεις ήταν αρκετά συντηρητική. Αλλά πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για τις προσωπικές απόψεις, σκέψεις και προσωπική ζωή οποιουδήποτε φιλόσοφου. Το σημαντικό είναι να εστιάζει κάποιος στην φιλοσοφία της και να την κρίνει με βάση αυτό. Αλλωστε οι επόμενες γενιές των Αντικειμενιστών δεν ακολούθησαν κατ’ανάγκη τις απόψεις της γιατί αυτές δεν είχαν σχέση με την φιλοσοφία της.

► Η Ραντ είναι ακροδεξιά/δεξιά

Η ακροδεξιά έχει κολλεκτιβιστική ιδεολογία. Υποστηρίζει πως το έθνος ή η φυλή είναι πάνω από το άτομο. Πως οι ανάγκες του ατόμου πρέπει να υποτάσσονται στις ανάγκες του έθνους ή της φυλής. Είναι ολοφάνερο πως τα διδάγματα της Ραντ είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά.

► Η Ραντ είναι άκαρδη, πιστεύει πως όποιος δεν είναι ικανός να ζήσει θα πρέπει να αφήνεται να πεθάνει.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω η Ραντ δεν έχει κανένα πρόβλημα να βοηθά κάποιος τον συνανθρωπό του γνωστό ή άγνωστό αρκεί αυτή η βοήθεια να είναι εθελούσια και να μην βλάπτει τον ίδιο.

Η Ραντ φυσικά αναφερόταν στην εθελούσια φιλανθρωπία. Για τη Ραντ το ποσοστό των ανθρώπων που αντικειμενικά έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής είναι πολύ μικρό και σε μια ελεύθερη κοινωνία ο πλούτος που δημιουργείται μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες χωρίς την κρατική αναδιανομή. Επίσης η ευκαιρίες που υπάρχουν σε μια ελεύθερη κοινωνία βοηθούν τις κατώτερες εισοδήματικές ομάδες να βγούν από την ανέχεια μόνες τους.

Όταν ρωτήθηκε η Μπάρμπαρα Μπράντεν, μια συνεργάτης της Ραντ, τι θα γίνει με τους φτωχούς σε μια ‘Αντικειμενιστική’ κοινωνία απάντησε πως ‘αν θες να τους βοηθήσεις δεν θα σε εμποδίσω και κανένας δεν θα πρέπει να σε εμποδίσει’.

► Η Ραντ θέλει να καταργηθεί το κράτος

Η Ραντ πιστεύει πως το κράτος πρέπει να είναι περιορισμένο στην προστασία των πολιτών από εισβολείς και εγκληματίες και στην τήρηση των συμβολαίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κράτος πρέπει να περιορίζεται στην Άμυνα, την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

► Τι σχέση έχει ο Αριστοτέλης με την Άυν Ραντ και τον Αντικειμενισμό;

Η ‘Αυν Ραντ και οι Αντικειμενιστές θεωρούν τον Αριστοτέλη τον φιλόσοφο που βρίσκεται πιο κοντά στη δική τους κοσμοθεωρία.

Θεωρούν πως πρώτος ο Αριστοτέλης αποπειράθηκε να θεμελιώσει τη λογική ως μέσο παρατήρησης του κόσμου γύρω μας αλλά και ως ηθική.

Φυσικά υπάρχουν και διαφορές μεταξύ τους, η Ραντ θεωρεί πως ο Αριστοτέλης ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εξήγηση της φιλοσοφίας του, και πως έμεινε στην παρατήρηση των πράξεων ηθικών ανθρώπων χωρίς να αναλύσει γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν ηθικοί.

Παρά τις διαφορές τους όμως θα μπορούσαμε να τους θεωρήσουμε ως τους εμπνευστές του κινήματος της λογικής.

► Έχω και άλλες ερωτήσεις!

Πάντοτε στη διάθεση σας.

Με αυτή την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε πως σχεδόν όλη η βιβλιογραφία της Ραντ στα αγγλικά βρίσκεται στη Φιλελεύθερη Βιβλιοθήκη του ΚΕΦΙΜ στην Μαιζώνος 38 στο Μεταξουργειο. Περάστε να τα πούμε!