For up to £250 Bonus for sports, use our exclusive bet365 Bonus www.abonuscode.co.uk Claim your bonus and start betting at bet365 now.

Βιβλιογραφία: Οδηγός στο γραπτό έργο της Άυν Ραντ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

Atlas Shrugged (1957): Το αριστούργημα της Άυν Ράντ. Ενσωματώνει τα βασικά στοιχεία μιας ολόκληρης φιλοσοφίας σε μια πολύπλοκη αλλά δραματικά συναρπαστική πλοκή―που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ του κοντινού μέλλοντος όπου η οικονομία της καταρρέει ως αποτέλεσμα μιας παράξενης εξαφάνισης των σημαντικότερων επινοητών και βιομήχανων. Το θέμα έιναι: «ο ρόλος του νου στην ύπαρξη του ανθρώπου―και ως συμπέρασμα, η παρουσίαση μιας νέας ηθικής φιλοσοφίας: η ηθική της ορθολογικής ιδιοτέλειας.»

The Fountainhead (1943): H ιστορία ενός καινοτόμου αρχιτέκτονα Howard Roark-και της μάχης του εναντίον ενός κατεστημένου που λατρεύει την παράδοση. Το θέμα του: «Ατομικισμός εναντίον Κολεκτιβισμού, όχι στη πολιτική αλλά στην ψυχή ενός ανθρώπου, τα ψυχολογικά κίνητρα και οι βασικές υποθέσεις που παράγουν τον χαρακτήρα ενός ατομιστή ή ενός αντικειμενιστή». Η Άυν Ραντ παρουσίασε εδώ για πρώτη φορά τον ιδανικό άνθρωπο. Η ανεξαρτησία του Ρόαρκ, η αυτοεκτίμηση του, και η ακεραιότητα του ενέπνευσαν εκατομμύρια αναγνώστες, για περισσότερο από μισό αιώνα.

Anthem (1938): Αυτή η νουβέλα, παρουσιάζει ένα μελλοντικό κόσμο, μια κοινωνία τόσο κολλεκτιβοποιημένη που ακόμη και η λέξη ‘Εγώ’ έχει εξαφανιστεί από τη γλώσσα. Το θέμα του Ύμνου είναι: η σημασία και η δόξα της ατομικότητας του Ανθρώπου.

We the Living (1936): Διαδραματίζεται στην Σοβιετική Ρωσία, αυτή είναι η πρώτη και πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Το θέμα είναι: «Το άτομο ενάντια στο Κράτος, η υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής και το κακό του απολυταρχικού κράτους που ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να τη θυσιάσει.»

ΑΛΛΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Night of January 16th (1934): Αυτό το θεατρικό έργο είναι μια δίκη δολοφονίας που βασίζεται σε ανατροπές και πρωτότυπα φιλολογικά εργαλεία. Το έργο έχει δύο διαφορετικές καταλήξεις διαθέσιμες- που ακολουθούν την απόφαση που θα πάρει το κοινό.

The Early Ayn Rand (1984) : H συλλογή αυτή περιλαμβάνει την πρώτη ιστορία φαντασίας που πούλησε η Άυν Ραντ―τη σύνοψη ενός πρωτότυπου σεναρίου από το 1932, του Red Pawn. Επίσης συμπεριλαμβάνει ανεπεξέργαστες αλλά χαριτωμένες μικρές ιστορίες που έγραψε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ενώ εξακολουθούσε να μαθαίνει αγγλικά, και ώριμα έργα όπως τα θεατρικά έργα ‘Think Twice’ και ‘Ideal’ και σκηνές κομμένες από τη δημοσιευμένη έκδοση του Fountainhead.

ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

For the new Intellectual (Για το νέο Διανοούμενο) (1961): Μια συλλογή από τα πιο προκλητικά φιλοσοφικά αποφθέγματα από τους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της. Αυτό το δοκίμιο των 48 σελίδων διαπερνά όλη την ιστορία της σκέψης δείχνοντας πώς οι ιδέες ελέγχουν τον πολιτισμό και πώς η φιλοσοφία έχει υπηρετήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος ως μια μηχανή καταστροφής.

Philosophy: Who Needs it (1982) : Όλοι χρειάζονται τη φιλοσοφία―αυτό είναι η βασική θέση του βιβλίου. Αποδεικνύει πως η φιλοσοφία είναι σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου και πως αυτοί που δεν σκέφτονται φιλοσοφικά είναι τα αβοήθητα θύματα των ιδεών που δέχονται παθητικά από άλλους. Δοκίμια στο έργο περιλαμβάνουν το δοκίμιο του τίτλου, και ‘Φιλοσοφική Ανίχνευση’ και ‘Αιτιοκρατία εναντίον Καθήκοντος’.

The Voice of Reason: Essays in Objectivists Thought (1989): Φιλοσοφία και πολιτιστική ανάλυση, που περιλαμβάνει το ‘Ποια είναι η ανώτατη αρχή στην ηθική’ και ακόμη ‘Θρησκεία εναντίον Αμερικής’ απο τον Leonard Peikoff, και μια κριτική του Φιλελευθερισμού από τον Peter Schwartz.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ

Introduction to the Epistemology of Objectivism (Δεύτερη Έκδοση 1990): Η θεωρία και ιδέες του Αντικειμενισμού με τη λύση της Άυν Ραντ ‘στο πρόβλημα των παγκόσμιων’ αναγνωρίζοντας την σχέση μεταξύ αφηρημένων και συγκεκριμένων. Περιλαμβάνει ένα δοκίμιο από τον Leonard Peikof, ‘the Analytic-Synthetic Dichotomy’, και ως παράρτημα τα γραπτά από τα εργαστήρια της Άυν Ραντ, που περιέχουν τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις που τέθηκαν από φιλοσόφους και άλλους ακαδημαϊκούς για τη θεωρία της.

ΗΘΙΚΗ

The Virtue of Selfishness (Η Ηθική του Εγωϊσμού,1964): Η επαναστατική σκέψη για τον εγωισμό από την Άυν Ράντ. Δοκίμια πάνω στην ηθική του λογικού εγωισμού και τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις για αυτήν τη φιλοσοφία ηθικής. Τα δοκίμια περιλαμβάνουν : ‘The Objectivist Ethics’, ‘Man’s Rights’, ‘The Nature of Government’, ‘The Conflicts of Men’s Interests’ και ‘Racism’.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Capitalism: The Uknown Ideal (1966) : Δοκίμια πάνω στη θεωρία και ιστορία του καπιταλισμού που υποστηρίζουν πως είναι το μόνο ηθικό σύστημα, δηλαδή το μοναδικό που είναι συνεπές με τα ατομικά δικαιώματα, και την ελεύθερη κοινωνία. Συμπεριλαμβάνει τα δοκίμια : What is Capitalism?’ , ‘The Roots of War’, Conservatism : An Obituary’ και ‘The Anatomy of Compromise’.

The Return of the Primitive (1971) : Η απάντηση της Άυν Ραντ στην οικολογία, την ‘προοδευτική’ εκπαίδευση και άλλα κινήματα ενάντια στη ‘λογική’.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

The Romantic Manifesto (1969) : H φιλοσοφία της Άυν Ραντ πάνω στη τέχνη με μια νέα ανάλυση της Ρομαντικής σχολής της λογοτεχνίας. Δοκίμια περιλαμβάνουν : ‘Philosophy and Sense of Life’, The Phsycho-epistemology of Art’ και ‘What is Romanticism’ .

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΝ ΡΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟ.

The Ayn Rand Lexicon: Objectivism from A to Z, (1986) : Μια μινι εγκυκλοπαίδεια του Αντικειμενισμού, που καλύπτει 400 θέματα με αλφαβητική παράθεση στη φιλοσοφία και σε σχετικούς τομείς. Επιμέλεια από τον Harry Binswanger. Υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο (http://aynrandlexicon.com/)

The Ominous Parallels: The End of Freedom in America, (1982) από τον Leonard Peikoff. H Αντικειμενικιστική φιλοσοφία της ιστορίας — μέσα από την ανάλυση των φιλοσοφικών αιτίων του Ναζισμού και οι παραλληλισμοί με τη σύγχρονη Αμερική.

Objectivism : The philosophy of Ayn Rand, (1991) από τον Leonard Peikoff. Αυτό είναι η οριστικοποιημένη, συστηματικά καταγεγραμμένη φιλοσοφία της Άυν Ραντ που βασίζεται στις συζητήσεις για τριάντα χρόνια του Dr Peikoff με την Ραντ. Όλες οι βασικές αρχές του Αντικειμενισμού, από τη μεταφυσική μέχρι την τέχνη, παρουσιάζονται σε μια λογική, ιεραρχημένη δομή.

Letters of Ayn Rand, (1995) : Αυτή η συλλογή από περισσότερες από 500 επιστολές που γράφηκε από την Άυν Ράντ προσφέρει πολλές νέες πληροφορίες για τη ζωή της ως φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος, πολιτική ακτιβίστρια, και σεναριογράφος του Χόλυγουντ. Περιλαμβάνει γράμματα σε θαυμαστές, φίλους και διασημότητες του Χόλυγουντ, επιχειρηματίες και φιλοσόφους. Επιμελήθηκε από τον Michael S. Berliner.

The Art of Fiction, (2000): Η επιμελημένη έκδοση μιας σειράς άτυπων διαλέξεων που έδωσε η Άυν Ραντ πάνω στις βασικές αρχές της μυθιστοριογραφίας. Επιμελήθηκε από τον Τore Boeckmann.

The Art of Nonfiction, (2001): Επιμελημένα πρακτικά των διαλέξεων της Άυν Ραντ για τη συγγραφή εκτός μυθιστοριογραφίας, μια δεξιότητα που πίστευε πως μπορούσε να τη μάθει και να εντρυφήσει σε αυτή κάθε λογικό άτομο.